E F G H

E voor Evenwicht

In het vorige nummer van Gentleman Magazine stond een citaat van Grace Kelly: “Een gentleman is een man die zich van tijd tot tijd toont zoals hij altijd zou willen zijn.” Ik kan niet anders dan Gracieuze Grace Gelijk Geven (4 G’s achter elkaar). Een gentleman kan je niet de hele tijd zijn. Het zou vergelijkbaar zijn met de rest van je leven een broek te dragen die net iets te strak zit of een vrouw die net iets teveel aan je blijft plakken: je wil het wat losser, je wil wat ruimte, maar het lukt niet. Dat hou je niet vol. 

Zo is het ook met de man die gentleman wil zijn: dat doe je met mate, op momenten die er echt toe doen. Niet op het voetbal dus, als de tegenpartij een penalty krijgt.  En ook niet tijdens je bezoek aan een kebabzaak. Ik kan het weten, ik ging onlangs in driedelig pak met smetteloos wit hemd en strik om een kebab. De ogen van de drie aanwezigen draaiden feller dan de dun geworden vleeshomp rond de inox buis. Geen goed idee. In die gevallen gedraag je je zo gewoon mogelijk: je vloekt zoals het hoort, beschimpt als het moet, lacht als het past. In alle andere gevallen ben je een gentleman: je woorden klinken zo subtiel als de paringsdans van twee witte zwanen, je glimlach is zo zuinig als een gemiddelde Nederlander. Zoek het juiste evenwicht. Gentleman ben je … van tijd tot tijd. 

F voor Fictie

Ok, ik weet het, wie gentleman zegt, denkt vrijwel meteen aan James Bond. En dan liefst in de versie van Roger Moore of Pierce Brosnan. Maar James Bond is fictie. Al rijdend op een motor, hangend uit een vervaarlijk laag hangende helikopter, zich al schietend een weg banend door fabriekshallen vol gevaarlijk chemisch en radioactief afval, bengelend aan inderhaast aaneengeknoopte lakens uit de vijfendertigste verdieping van een flatgebouw: James kan het allemaal. En zijn driedelig pak blijft er onberispelijk uitzien. Op dat ene pluisje na, dat hij – na de actie – achteloos van zijn revers veegt. 

Dat, mijne heren, kunnen wij ons niet permitteren. De kwaliteit van ons kostuum mag dan top zijn, dat soort scènes overleeft het meestal niet. Toch niet in die mate dat het – zonder flinke reiniging- en stoombeurt – verder kan gedragen worden. Fictie en realiteit spelen vaak haasje-over met elkaar. Maar onthou dit: James Bond is het type man waar veel vrouwen voor vallen. Voor even. Om dan met hangende poootjes terug te keren naar de echte gentleman: jij! Of – zoals het spreekwoord zegt: op een ander honger krijgen en thuis gaan eten.

G voor Gelijk

Voor de letter G ga ik kort zijn (ik heb er straks al vier achter elkaar gebruikt, dat lukt me geen twee keer). Thuis hangt een spreuk op in de keuken, netjes ingekaderd in een klassiek ovalen frame van notelaar. De spreuk is even eenvoudig als duidelijk: 

  1. Mijn vrouw heeft altijd gelijk
  2. Indien niet, keer terug naar 1.

 

Met die logica, wetenschappelijk en proefondervindelijk bewezen, geraak je als gentleman heel ver in dit leven. Het geeft je de nodige gemoedsrust, stabiliteit, zorgeloosheid en – vreemd genoeg – ook vrijheid. Door je vrouw altijd gelijk te geven, creëer je een soort evenwicht waar beide partners zich goed bij voelen. Er is geen nood meer aan discussie, de uitkomst is bij voorbaat al gekend. Er blijft dus ontzettend veel tijd over voor wat er echt toe doet: voetbal, wielrennen en seks, niet noodzakelijk in deze volgorde. 

Er is echter een ‘maar’ aan deze spreuk. Je kan ze toepassen op je vrouw of je vriendin. Voor beide tegelijk is het af te raden. Een echte gentleman verzeilt echter zelden in zo’n hachelijke situatie. Oef.

 

H voor Hoorapparaat

Je hebt twee oren en één mond. In de meeste gevallen toch, tenzij je toevallig Vincent Van Gogh heet. Dat is geen toeval: om twee keer zoveel te luisteren als te spreken. Dat treft: een echte gentleman kan die techniek bijzonder goed en bijna dagelijks toepassen: weinig zeggen en veel luisteren.

Vrouwen hebben – dat is bekend – veel woorden nodig om te zeggen wat een man met drie en een half woord en een simpel handgebaar kan uitleggen. En dus gedraagt een gentleman zich zoals het hoort: met een luisterend oor, begripvol kijken, af en toe een korte hoofdknik, als aanmoediging of bevestiging. Knipperen met de ogen mag ook, maar niet overdrijven, dat heeft een vrouw meteen door. 

Nog handiger is het als je hoorapparaten draagt. Die doe je in zulke situaties pas in als vrouwlief gaat slapen. Hoog tijd dan voor een diepe zucht, een glas rode wijn of een fris pintje. En Extra Time of Sports Late Night. Santé. 

webdesign: www.joumani.be