I voor IQ versus EQ

Er is al veel over gezegd en geschreven. Je mag dan al slim zijn en hoog scoren op de IQ-test, daarom ben je nog niet verstandig. Voor dat laatste heb je ook een hoog EQ nodig: emotioneel intelligent zijn houdt in dat je veel zelfkennis hebt, beschikt over een ruime waaier aan sociale vaardigheden en empathisch denkt. Beste lezer, je merkt het meteen: onmisbare troeven voor de echte gentleman. 

Als je niet alleen goed kan omgaan met je eigen emoties maar ook met die van anderen, heb je altijd een streepje voor. Ik geef een voorbeeld. Als je vrouw zucht en half luidop zegt : ‘Ik zal maar eens beginnen aan het eten’, heb je twee mogelijkheden. De meest voor de hand liggende, weggelegd voor mannen met een hoog IQ, is enthousiast antwoorden: ‘Goed idee! Ik begin net honger te krijgen.’ De beste manier om dat antwoord te geven, is om even – niet te lang – naar haar te kijken, en dan meteen terug te focussen op je krant, je tablet of smartphone. Te lang oogcontact in zo’n situatie kan immers tot verwarring en onzekerheid leiden. Niet ideaal, want je hebt honger en hebt geen zin in een voorgerecht dat uit discussiëren en reclameren bestaat.

Er is uiteraard een tweede mogelijkheid, voor de echte gentlemen onder ons: ‘Goed idee! Waarmee kan ik je helpen?’ Ook hier is wat extra duiding meegenomen: je zegt dit niet alleen, je spring meteen recht en begint quasi onmiddellijk met veel herrie potten en pannen uit de kasten te halen en op het aanrecht te zetten. De kans is groot dat zij dan antwoordt: ‘je moet me niet helpen, schat, lees jij nog maar even je krant.’ Waarna je nog even tegensputtert en je dan uit de voeten maakt. Dat is EQ. Een letter verschil maar een wereld van verschil. Succes!

J voor Jachtvergunning

Onlangs liet acteur Roel Vanderstukken een vasectomie uitvoeren. Hij liet zich dus steriliseren, voor alle duidelijkheid. Op zijn Instagramaccount plaatste hij een foto, vlak na zijn operatie, met daaronder de niets verhullende hashtags #tisgebeurd #eindelijk en #wegmetdieviezepil. Het regende meteen reacties: sommige mannen krompen ineen en hadden het over het verliezen van de mannelijkheid, bij veel vrouwen weerklonk enthousiast applaus omdat hij de hormonenhuishouding van zijn vrouw belangrijker vond dan zijn ego. ‘Het is vooral de bedoeling mijn vrouw te sparen van de pil, hormonen die het risico op kanker verhogen’, plaatste hij onder de reactie van een onthutste man. 

Kijk, daar scoorde Roel - bekend als Benny Coppens in Familie op VTM – bij zijn vrouw, en bij uitbreiding daarvan bij 99% van de vrouwelijke bevolking. De uitleg van een echte gentleman was dat, doordacht, bedachtzaam en bijzonder attent. 

Anders zou het geweest zijn als hij na zijn vasectomie (wat een lelijk woord, toch?) dezelfde foto had gepost op Instagram met daaronder laconiek de hashtags: #eindelijk #jachtvergunningvoorhetleven #wegmethetcondoom

Het zou – euh – in het verkeerde keelgat zijn geschoten bij diezelfde 99% van de vrouwen, die moord en brand zouden schreeuwen bij zoveel vrouwonvriendelijkheid en egotripperij. 

U merkt het, beste lezer, geluk schuilt in een klein hoekje. Nadenken over de juiste reactie is echter iets dat alleen de echte gentleman kan. Leve Roel. Twee knipjes van de dokter en een bank vooruit.

K voor Kousen

Heren, alstublieft! Willen jullie wat meer aandacht besteden aan je kousen? Het zijn – naast het ooit witte onderhemdje en de ooit witte onderbroek – de meest ondergewaardeerde kledingstukken van je garderobe. Wat zien we toch allemaal: dikke, geribbelde, grijze werkkousen onder een stijlvol pak. Kousen met gaten en geuren. Beige kousen onder een rode broek. Blauwe kousen onder een groene broek. Paarse kousen onder een blauwe broek. Of …. Alsof het nog erger kan: altijd zwarte kousen onder gelijk welke broek. Of witte. Hemeltjelief. En voor wie denkt dat we dan alles al gezien hebben, is er de enige, echte modecatastrofe: sokken-in-sandalen. 

Nu de broeken wat smaller worden en daardoor ook korter worden gedragen, wordt alsmaar meer zichtbaar van je kousen. En dus is het van groot belang dat je niet door de mand valt. Een vrouw kijkt niet alleen naar je ogen, je borstkas en je billen. Ze kijkt zeker naar je kousen. En o wee als je daarmee blundert. Rep je dus naar de sokkenlade en hou eens grote kuis: weg met die verschrikkelijke, lelijke, versleten ondingen. Op naar een stijlvolle kous. Blaas de vrouwen van hun sokken. Of blijf voor altijd een pantoffelheld. Met of zonder witte kousen. 

 

L voor Lomp

Voor de letter L gaan we het erg kort maken.

Een man in een groen operatiehemd, met daaronder witte sokken met gaten erin, die op Instagram of Facebook beweert dat hij na zijn vasectomie nu eindelijk een jachtvergunning voor het leven heeft, heeft een erg laag EQ.

Om het allemaal wat luchtiger te maken: hij is gewoon lomp.  

webdesign: www.joumani.be