Johny Voners… thuis in Tienen en Waregem

Iedereen kent Johny Voners. Of toch minstens zijn alter ego: Xavier Waterslaeghers uit de populaire TV-reeks FC De Kampioenen. Minder mensen weten dat Johny al zijn hele leven een voorliefde heeft voor zingen. Met ‘Aznavoners’ en met ‘Et Alors … en dan … Voners’ toert hij al jaren rond met liedjes van Charles Aznavour.

Johny bezocht De Gouden Schaar, en samen met zijn vrouw Anne-Mie gingen we gezellig lunchen in restaurant Melchior op de Veemarkt in Tienen. We hadden er een leuke, interessante babbel met een van de bekendste Tienenaars.

Johny, je bent geboren en getogen in Tienen. Hoe lang ben je hier al weg?

Ik ben in Tienen naar de Provinciale Normaalschool (PNT)geweest, nadien ben ik gaan studeren aan het conservatorium van Brussel. Ik ben nu 73, en toch al sinds mijn 25ste weg uit Tienen. 

Je woont nu in Waregem. Kan je beide steden met elkaar vergelijken?

Absoluut niet. Er is geen enkele vergelijking mogelijk. Veel heeft te maken met de streektaal. Ik voel me in Tienen nog altijd thuis. In het Westvlaamse Waregem blijft het lastig om mijn eigen streektaal niet te horen.

Je hebt een indrukwekkende TV-carrière uitgebouwd. Je speelde o.a. in ‘Wij, Heren van Zichem’, in ‘Beschuldigde, sta op!’, in ‘Het Pleintje’, in ‘De Collega’s’. Maar voor iedereen, van jong tot oud ben je toch vooral Xavier van De Kampioenen. Is die rol die je nu ruim 20 jaar speelde een vloek of een zegen geweest?

Beide. Ik heb dan wel geen villa in het zuiden van Frankrijk of een penthouse in New York, maar ik heb uiteraard goed mijn boterham verdiend aan mijn rol in ‘De Kampioenen’. Het heeft ook veel deuren geopend, maar tegelijk is het toch ook een stempel die op je blijft kleven. In een andere rol kruipen is voor mij niet heel moeilijk, wel voor het publiek dat me uiteraard vooral kent als Xavier. 

Als we interviews met jou lezen, merken we vaak je grote liefde voor zingen. Je toerde al tweemaal rond met liedjes van Charles Aznavour. Wat spreekt je zo aan in hem?

De PNT in Tienen was opgedeeld in een Vlaamse en een Waalse kant. Mijn ouders kozen ervoor me in het Frans te laten studeren. Wellicht hoopten ze dat ik dokter, notaris of advocaat zou worden, en dan was tweetaligheid netjes meegenomen. Dat zorgde ervoor dat ik de teksten van Aznavour ook begreep. Het is niet alleen zijn stem, zijn uitstraling, maar ook de manier waarop hij dingen zegt. Hij gebruikt geen metaforen, hij zegt de dingen zoals ze zijn in een mooi, perfect Frans. Prachtig.

Dit artikel verschijnt in het eerste nummer van Gentleman Magazine. Beschouw je jezelf als een gentleman? 

Awel ja! (lacht). Voor mij is een gentleman vriendelijk, voorkomend en beleefd. Een diepere betekenis moet je daar niet aan geven. 

Hecht je veel belang aan mode?

Ik kleed me graag mooi en netjes. Maar kleding is uiteraard vooral functioneel. Modeontwerpers kunnen nogal hoogdravend zijn over hun collecties. Ik vergelijk het met een spreker op een vernissage. Die maakt dan ingewikkelde filosofische beschouwingen over een zwarte lijn op een wit doek. Dan denk ik vaak: ‘Doe maar gewoon’.

Welke plannen liggen er nog op Johny Voners te wachten?

Ik ben net klaar met de theatervoorstellingen van ‘Assisen 2’ en we zijn alweer begonnen met de opnames van de vierde Kampioenenfilm. In oktober speel ik naast Koen Crucke in een musicalversie van ‘La cage aux folles’, waarvan er al enkele filmversies bestaan. Ik heb ook een kleine rol in een nieuwe reeks voor Vier. Kortom: 2019 wordt een druk jaar.

We wensen je een boeiend en succesvol jaar!

Bekijk hier leuk filmpje van het bezoek van Johny Voners aan De Gouden Schaar

webdesign: www.joumani.be

Comments