Utopia, topensemble op het programma van Klassiek in de Kapel

Vanaf 20 september organiseren De Gouden Schaar en PranaYoga een reeks van tien klassieke concerten: renaissance, barok, romantiek, minimalistische muziek, alle genres binnen de klassieke muziek komen aan bod. ‘Tienen is gekend van Suikerrock, maar op vlak van klassieke muziek was het programma-aanbod nogal mager. Daar willen we, met tien concerten van hoogstaand niveau, verandering in brengen’, leggen Bart Debbaut en Jacques Kinnaer, de initiatiefnemers van Klassiek in de Kapel, uit. 

Het programma oogt indrukwekkend: niemand minder dan Sylvia Huang, Belgische laureate en publiekslieveling van de voorbije Koningin Elisabethwedstrijd voor viool, komt met het GoYa Quartet Amsterdam naar Tienen. En ook het Italiaanse Roma Opera Omnia zakt af naar de suikerstad. Roeland Hendrikx, een van de meest toonaangevende klarinettisten, brengt met zijn ensemble muziek van Mozart en Carl Maria von Weber. 

Ook op het programma: Utopia. Dit ensemble telt vijf leden en behoort tot de absolute wereldtop op vlak van renaissance polyfonie. De Gouden Schaar kleedde de vier mannelijke leden van het gezelschap en ging – voor Gentleman Magazine – in gesprek met hen. 

 

Hoe, wanneer en waarom is Utopia ontstaan, wie heeft daartoe het initatief genomen? 

Lieven: het idee om een nieuw ensemble op te richten is in 2014 ontstaan vanuit een productie bij Collegium Vocale Gent. Bart Uvyn en Bart Vandewege kwamen – samen met Griet De Geyter, voormalige sopraan van het ensemble - met het idee om een vocaal ensemble op te richten dat zich specialiseert in polyfonie. Kort daarna werd - samen met Adriaan en mij - het 5-stemmige Utopia opgericht. Het eerste concert van het ensemble vond plaats in juli 2015 in het Poolse Warschau.

 

Wat doen jullie buiten Utopia nog?

Bart Vandeweghe: Michaela, Adriaan, Bart Uvyn en Lieven hebben ook een solocarrière in oratoriumconcerten. Naast Utopia zingen ze vaak in ensembles als het Huelgas Ensemble, Collegium Vocale Gent, de Nederlandse Bachvereniging en Capella Amsterdam. Lieven en Bart Uvyn geven naast het zingen ook zangles. Ikzelf componeer dan weer en geef workshops aan koren.

 

Wat onderscheidt Utopia van andere polyfone gezelschappen?

Adriaan: Utopia repeteert en concerteert zonder dirigent of artistiek leider. Dit betekent dat elk lid een eigen mening , eigen smaak of interpretatie heeft. Tijdens het repetitieproces zoeken wij naar een manier om al deze ideeën te bundelen totdat we als groep met alle neuzen helemaal in de dezelfde richting zingen. 

 

Wie is jullie lievelingscomponist uit de renaissance?

Bart Uvyn: als ensemble is het moeilijk hierop een sluitend antwoord op te geven. We zingen voornamelijk muziek uit de laat 15de tot midden 17de eeuw. Onze eerste cd bevat schitterende muziek van Cristóbal de Morales, een Spaanse componist uit de 16e eeuw. Naast Morales bevatten onze programma’s muziek van componisten als William Byrd, Claudio Monteverdi, Josquin Desprez, Orlandus Lassus,  e.d. . 

 

Vanwaar de keuze om een polyfoon ensemble op te richten?

Michaela: polyfonie is nu eenmaal een schitterend ijkpunt in de muziekgeschiedenis. Het is muziek waar je met weinig middelen, zowel logistiek als louter muzikaal, een ongelofelijke sfeer kan creëren. Muziek op het scherp van het mes, zonder trucjes, puur en onbevangen. Ze kan mensen emotioneel raken, aan het lachen brengen, inspireren of troost bieden. Polyfonie was destijds enorm populair in de lage landen. Vlaamse Meesters reisden en werkten in heel Europa omwille van hun kunde. Mensen laten genieten en kennis laten maken met deze traditie en cultureel erfgoed is dan ook een van onze beweegredenen. 

 

Dankjewel!

<p>De mannelijke leden van Utopia dragen voor hun concertuitvoeringen vanaf nu &ndash; en met dank aan De Gouden Schaar - een pak en schoenen van Digel, hemden van Olymp of Led&ucirc;b, een riem van Schins Leder en een stropdas van Michaelis.</p>

UTOPIA, Belgian Handmade Polyphony

Michaela Riener • mezzosopraan
39 jaar, afkomstig uit Oostenrijk, woont in Den Haan

Bart Uvyn • contratenor
34 jaar, afkomstig uit en wonend in Gent 

Adriaan De Koster • tenor
34 jaar, afkomstig uit Brussel, woont in Antwerpen

Lieven Termont • bariton
51 jaar, afkomstig uit Gent, woont in Antwerpen 

Bart Vandewege • bas
57, afkomstig uit Gent, wonend te Madrid 

 

 

 

 

 

 

De mannelijke leden van Utopia dragen voor hun concertuitvoeringen vanaf nu – en met dank aan De Gouden Schaar - een pak en schoenen van Digel, hemden van Olymp of Ledûb, een riem van Schins Leder en een stropdas van Michaelis.

Utopia is één van de hoogtepunten in de eerste jaargang van Klassiek in de Kapel. Het ensemble brengt met ‘Breughel’ via muzikale tijdgenoten hulde aan één van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Het volledige programma en alle info over tickets vind je op www.klassiekindekapel.be. 

Bekijk hier een fragment van het concert van Utopia in de Sint-Pauluskerk van Antwerpen op 30 juni 2019

webdesign: www.joumani.be