Meyer in Roemenië, verslag van een boeiende trip

Op uitnodiging van Dyco Fashion vertrok ik op 16 juni – samen met 14 collega-handelaars – naar Roemenië voor een driedaags bezoek. De vlucht – met overstap in Frankfurt – verliep vlekkeloos, de kennismaking met de collega’s was hartelijk en ongedwongen. 

We werden er hartelijk ontvangen door grote baas Michäel Meyer en door de verschillende afdelingshoofden die ons een rondleiding gaven in de verschillende afdelingen: de naaiateliers, de kwaliteitscontrole, de was- en strijkafdeling, de stoffencontrole, de opmaak van de stockboeken, … 

Bijna 1800 werknemers, ongeveer 1 op de 10 inwoners van de stad, werkt er voor Meyer. Samen maken ze liefst achtduizend broeken per dag: de broeken van Meyer, en van de jonge lijnen M5 en MMX.  Quality in every detail is het motto van Meyer, en dat laat de fabrikant duidelijk merken: Meyer verwerkt jaarlijks 3 miljoen meter stof waarvan 10 tot 30 % manueel wordt gecontroleerd. Na de productie en de wassing van de broeken worden ze systematisch en erg nauwgezet gecontroleerd op kleur, krimp, elasticiteit, touch en eventuele foutjes in de stof. Meteen de belangrijkste reden waarom er in onze winkel zelden of nooit een klant met een klacht komt over een Meyerbroek. 

Meyer hecht veel belang aan het milieu-aspect: de firma gebruikt enkel ecologische additieven voor de verschillende wassingen van de broeken. En stofoverschotten worden zo goed als allemaal gerecycleerd en verkocht aan andere bedrijven die ze gebruiken voor bijvoorbeeld zetelvullingen.  Meyer is ook op sociaal vlak een bijzondere firma. Omdat ze zo’n belangrijke werkgever is in de stad, geeft ze de stad en haar inwoners ook veel terug. 

Tussen 1994 en 2018 investeerde Meyer ruim 1,3 miljoen euro in het lokale ziekenhuis. Ze ondersteunt ook het onderwijs o.v.v. informatica en de organisatie van allerlei activiteiten, zorgt voor kinderopvang voor de werknemers en is nu bezig met de aanleg van een groot park met didactische info over planten en bomen, met wandelpaden en heel wat speeltuigen. 

Het bezoek aan Meyer werd afgesloten met een heerlijke lunch. In de late namiddag brachten we nog een bezoek aan de versterkte kerk van Prejmer, Unesco-werelderfgoed en aan de ‘zwarte’ kerk in Braşov. We sloten de dag af met een lekker diner. 

Na het ontbijt vertrokken we op dag drie richting Boekarest. Opnieuw werden we geconfronteerd met de beperkingen van het wegennetwerk in combinatie met wegenwerken: lange files dus, maar alweer kon dat de pret niet bederven. We bezochten alsnog het kasteel van Dracula. Het was een teleurstellend bezoek, wat mij betreft. Het kasteel heeft haar naambekendheid te danken aan de gelijkenissen van het kasteel van Dracula in Bram Stoker’s verhalen. Maar meer dan wat aftandse meubelen en hopeloos veel treurige souvenirstandjes moet je er niet verwachten. Op naar de luchthaven, maar niet voordat we een blik hadden kunnen werpen op het indrukwekkende, megalomane Ceauşescu-paleis. Het is het grootste gebouw van Europa, en wellicht het op twee na grootste van de wereld. 

Vandaag wordt dit paleis, gebouwd in opdracht van dictator Nicola Ceauşescu, gebruikt voor het parlement en wordt het deels verhuurd van congressen. 

Tevreden terugblikkend op een fijne driedaagse, met dank aan Patrick Steens en Mathijs Vanhaeren van Dyco Fashion (de Belgische vertegenwoordiging) en grote baas Michaël Meyer, keerden we huiswaarts. We zijn door de trip nog meer fan geworden van het broekenmerk. U ook?

webdesign: www.joumani.be