Miel Natens chansonnier-gitarist in hart en nieren

Miel Natens voorstellen hoeft voor de meeste mensen niet meer: Miel is niet alleen al 15 jaar voorzitter van oldtimerclub OVAT vzw, hij beschikt ook over een indrukwekkende verzameling miniatuurwagentjes,  die zeker bij de grootste van België mag gerekend worden. Maar voor alles is hij wereldberoemd in de regio vanwege een andere uit de hand gelopen hobby: zingen 

Miel, hoe ben je feitelijk op de muziekscène terecht gekomen?           

Al op mijn zesde had ik met een schoolkameraadje een eigen gitaarvorm uitgezaagd uit een houten plank. Met wat nagels en elastiekjes monteerde we de snaren en gaven imitaties van onze idolen ten beste. Op school moest de schooljuf mij regelmatig bijsturen want steeds begon ik ongecontroleerd liedjes te fluiten of te neuriën. Enkele jaren later tijdens een kamp met de K.S.A. in Italië kwam onze leider – nu een gekende Tiense Straatmuzikant – bij het kampvuur wat liedjes spelen op zijn gitaar. Ik dacht : als hij dat kan, moet ik toch ook gitaar kunnen leren spelen ! En zo is de bal aan het rollen gegaan.

Van waar jouw voorliefde voor het Franse Chanson?  

Eerst werd in de jeugdbeweging een eigen orkestje gevormd. Vervolgens kwam ik in contact met verschillende andere bandjes die Tienen rijk was eind jaren ’60 en er werd mij links en rechts gevraagd om in te vallen als één of ander lid van de groep zijn legerdienst moest vervullen. Al snel trad ik op in de meest bekende dansgelegenheden van het Hageland, tussen Leuven, Aarschot, Diest en Sint-Truiden. Meestal wisten mijn ouders niet dat ik op zondagnamiddag in één of andere danstent stond te zingen, want feitelijk hadden ze dat niet zo graag! Vervolgens kwam ik terecht in het orkest van David Alande uit Jodoigne.  David had o.a. 2 maal met eigen composities de top tien gehaald van de hitparades in België en Frankrijk. We trokken dan ook gans Wallonië door. Daarna volgden 5 drukke jaren als leadzanger-gitarist met The Bees. We traden haast iedere zaterdag op,  ergens tussen Tournai, Mons, Charleroi, Luik en de Franse grens. Hier begon de voorliefde voor het Franse Chanson langzaam maar zeker te ontluiken.

Maar toen trouwde je en kwam je muzikale carrière op een zijspoor terecht.

Dat klopt. De combinatie van veel optredens, trouwen en een job uitoefenen was niet evident. Maar helemaal verdween de liefde voor de muziek nooit. Met regelmaat van de klok zat ik op mijn gitaar te tokkelen en liedjes van o.a. mijn idool Adamo in te oefenen, teksten en partituren van echte Franse chansons met inhoud op te zoeken zonder verdere bijbedoeling. Tot ik na 20 stille jaren op een onbewaakt moment gevraagd werd om een liedje te zingen op een familiefeest. Van het één kwam het ander en als snel besloot ik samen met mijn vriend Remi om in 2002 een muzikale kaas- en wijnavond te organiseren voor vrienden en kennissen. Die nodigden op hun beurt andere gasten uit zodat het Gemeenschapscentrum De Roos van Glabbeek snel bomvol zat. Die avond werd een grandioos succes, met alle gevolgen van dien: de telefoon begon te rinkelen en voor we het wisten traden we op voor alle serviceclubs en verenigingen van Tienen en omstreken.  
 

En dan begin je terug te dromen over meer?

Langzaam groeide het idee om het opnieuw wat grootser aan te pakken. Na vijf jaarlijkse concerten in De Roos was dit zaaltje wat klein geworden en de theaterzaal CC De Kruisboog. lonkte. We vormden een semi-professioneel vijfkoppig orkest met de beste muzikanten uit Tienen en met Chansons d’Amour in 2006 werd meteen een basis gelegd voor een reeks van verschillende concerten. Voor En Chantant in 2011 en A Mes Amours in 2014  liep De Kruisboog telkens vol. Bij de laatste editie Alors On Chante in 2018 moesten we zelfs mensen ontgoochelen wegens gebrek aan zitplaatsen op de benedenverdieping.  

Op zaterdag 4 april sta je dan met Salut Mes Copains opnieuw in CC De Kruisboog.

Dat klopt: Salut Mes Copains is een knipoog naar begin jaren zestig. Dat was de tijd dat zangers zoals o.a. Johnny Halliday, Claude Francois en Richard Anthony hun inspiratie zochten bij de Engelstalige muziekscene. Toen braken ook wereldberoemde artiesten als Adamo, Aznavour, Bécaud, en Julien Clerc definitief door. Die periode willen we nu in herinnering brengen met liedjes origineel geschreven of gezongen door o.a. Bob Dylan, Trini Lopez, The Everly Brothers en Ben E. King. 

 

Veel succes, Miel!

 

Contact en/of reservatie: Miel NATENS

0476/99 26 69 • natens [at] skynet [dot] be

webdesign: www.joumani.be